Novice

Preverite novosti na trgu

Obnovljivi viri energije

SONČNA ENERGIJAobnovljivi viri energije

Sonce je brezplačen, neizčrpen in popolnoma čist vir energije. Sončni žarki lahko zadostijo več kot 15.000-kratni porabi električne energije celotnega planeta. Glavna ovira pri tem je vprašanje, kako zajeti vso to energijo. Solarni sistemi ponujajo širok nabor tehnoloških rešitev, ki omogočajo ogrevanje vode s pomočjo sončne energije (termični solarni sistemi) ali proizvodnjo električne energije (fotovoltaični sistemi). Zaradi takih sistemov se zmanjšuje poraba fosilnih goriv, metana in kurilnega olja. Vgradnja sistema pomaga pri zmanjševanju izpustov CO2 v atmosfero, s čimer spoštujemo okolje, v katerem živimo. Omogočajo pa tudi velik prihranek denarja pri ogrevanju.

SISTEMI VARČNEGA OGREVANJA

Izbor pravilnega sistema ogrevanja v NEH in PH je drugačen kot v dobro izoliranih varčnih hišah. Glavna razlika pri viru ogrevanja je predvsem v dobrem koriščenju sončne energije in notranjih virov, ki predstavljajo kar 60–70 % potrebne energije za ogrevanje. Zato je potrebno, da se načrtujejo hitro odzivni sistemi, ki omogočajo dobro koriščenje obnovljivih virov energije. Pri PH, ki dosegajo porabo dodatne energije za ogrevanje, manjše od 10 kWh/m² na leto, se ta lahko dovaja preko sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka. Pri ostalih, predvsem večjih hišah, pa je potrebno urediti dodatno ogrevanje, ki mora biti hitro odzivno, vendar na osnovi nizko temperaturnega sistema. Talno gretje v PH ni najboljša rešitev zaradi počasne odzivnosti. V tem primeru se prostori hitro pregrevajo, še posebno takrat, ko se v prostoru zadržuje več oseb, ali pri koriščenju sevalne toplote opoldanskega sonca. Talno ogrevanje v kopalnicah in hodnikih je sicer priporočljivo, v prostorih, ki so obrnjeni na jug oziroma izpostavljeni sončnemu sevanju, pa ga ne priporočamo. Potrebno se je tudi zavedati, da ogrevanje v PH traja največ 4 mesece na leto in še to le občasno. Zato menimo, da bistveno večji stroški za izvedbo talnega ogrevanja niso upravičeni. Izbor vrste ogrevanja naj bo prepuščen strokovnjakom, ki bodo projektirali celotni sistem, in nikakor ne mnenju izvajalcev. Iz vidika vplivov na okolje priporočamo uporabo obnovljivih virov energije, toplotno črpalko zemlja–voda ali voda–voda, kamin na palete ali druge ustrezne sisteme. Nazivna moč sistemov ogrevanja je omejena in ponavadi ne presega 6 KW. Peč naj dogreva vodo v hranilniku, kadar se za pomoč ogrevanju koristi energijo iz sončnih sprejemnikov toplote (kolektorjev).
V primeru, da imamo možnost položiti zemeljski toplotni izmenjevalec, pa priporočamo vgradnjo kombiniranega sistema z vgrajeno toplotno črpalko za ogrevanje in pripravo sanitarne vode skupaj s prezračevalnim sistemom, kar omogoča tudi hlajenje prostorov.

 

Kontaktirajte nas

Trenutno nismo prisotni za klepet v živo, lahko pa nam pošljete e-mail.

Vprašanja, težave ali dvomi? Z veseljem vam pomagamo.

Klikni ENTER, da pošlješ sporočilo