fbpx
EPS polkrožna sistemska preklada z integrirano omarico za senčila
TRGOVINA
OKENSKE ODPRTINE IN PREKLADE
RAVNA STREHA in ATIKA
TIPSKI ELEMENTI
UNIKATNI IZDELKI PO NAROČILU

Previdnost pri gradnji okenskih odprtin ni nikoli odveč, saj se okoli njih pogosto pojavlja vlaga in plesen. Konstruiranje toplotnega ovoja stavbe je bistvenega pomena pri projektiranju pasivne hiše. Največ izgub se pojavlja ravno pri napačno izvedenih detajlih konstrukcije, kjer lahko pride do toplotnih mostov. Le ti se največkrat pojavijo pri vgradnji senčil ob/na prekladah.

Za ta namen smo razvili EPS polkrožno sistemsko preklado, ki je istočasno opaž preklade in omarica za podometno vgradnjo senčila. Sistemska preklada je rezultat dolgoletnega dela in izkušenj naših strokovnjakov. Certificiran izdelek vam olajša delo pri načrtovanju novega doma. Preklada je sestavljena iz toplotno izolativnega ekspandiranega polistirena in Alu pločevine, ki je ogrodje za podometno omarico v katero se naknadno pritrdi izbrano senčilo. Preklado se položi nad mesto okenske odprtine z 10 cm naleganjem na zid, v predelu za beton je potrebno vstaviti dodatno armaturo in jo skupaj s ploščo zabetonirati. Tako postane preklada del plošče, kar omogoča manjšo količino armature.

Prednosti EPS polkrožne sistemske preklade

 • Ni toplotnega mostu U=<0,15W/m2K
 • Certificiraa rešitev za pasivne hiše
 • Hitra gradnja – postavljena v 10 minutah
 • Ni potrebno zamudnega opaženja
 • Integrirana omarica za senčila
 • Hitrejša in lažja izvedba fasade
 • Cenovno ugodna rešitev

Tip in naročniške oznake:

 1. Zid 30 cm – PKR 30/25, odprtina šir. 80 – 120 cm
 2. Zid 38 cm – PKR 38/25, odprtina šir. 80 – 120 cm

DRYFIX sistemske preklade se izdelujejo po naročilu. Zato je njihova izdelava prilagojena dejanski širini okenskih odprtin na gradbišču. Če se držimo navodil o pravilni pripravi odprtin in naročanju, potem je montaža izredno enostavna in hitra.

EPS 200 (beli gradbeni EPS 200)

 • koeficient toplotne prevodnosti λ: 0,033 W/mK
 • razred gorljivosti (EN 13501-1): E
 • tlačna trdnost : 200 kPa (10% def.)

Ostali materiali:

 • Alu pločevina deb 1,5 mm
 • Poliuretansko lepilo
 • Fasadno cementno lepilo

1.korak

Ustrezen čas za namestitev preklad je, ko imamo že v celoti postavljen opaž za ploščo znotraj hiše. Pri večini hiš so preklade nameščamo v zadnji vrsti opeke, vendar jih lahko namestimo tudi nižje. V predelu okna z notranje strani namestimo vertikalno podporni opaž iz opažne plošče ali deske dim 5x 20 cm pri večjih odprtinah, ki je namenjena kot pomožni opaž. Kadar pa jih vgrajujemo nižje, pa si pomagamo samo s pomožni opažem, ki ga pritrdimo na zid (deska deb. 5 cm ali gredica).

2. korak

Po celotni hiši razporedimo vse preklade, ki jih nameravamo postaviti in še enkrat preverimo ali so dolžine preklad prilagojene širinam okenskih odprtin. Dimenzije preklad morajo biti do 2 cm natančne. Kadar je odprtina ožja lahko preklado na vsaki strani ob ležišču skrajšamo za toliko, da bo brez težav naslonila v pripravljeno opečno ležišče.

3. korak

Vzamemo dve letvi in jih namestimo na vsakem koncu zidu , ki naj gledajo vsaj 25 cm iz zidu. Na pritrjeni letvi privežemo zidarsko vrvico in jo napnemo. Zidarska vrvica mora biti od zidu umaknjena praviloma 20,8 cm. (V primeru da imamo drugačne debeline fasade kot je predvideno pri standardnem proizvodu, dodamo predvideni debelini fasade še 0,8 cm).

4. korak

Sedaj poskusno namestimo preklado na predvideno mesto in če nam vse paše jo vzamemo ven, drugače pa ustrezno prilagodimo odprtino ali preklado. Poleg tega moramo tudi preveriti ali je preklada v vodoravnem položaju v obeh smereh in vzporedna z linijo vrvice.

Mesto v zidu, na katerega bomo nanesli Dryfix lepilo navlažimo in nanesemo ustrezno količino lepila in po krajšem času namestimo preklado. Preklado pritrdimo na notranji strani z nekaj žeblji na pomožni opaž

5. korak

Ko se lepilo posuši zapolnimo eventualne odprtine s poliuretansko peno ali zidaki in ko se vse posuši, lahko nadaljujemo s pripravo za betoniranje. Pod preklado namestimo desko deb. 5 cm in šir cca. 20 cm, ki jo podpremo na vsak meter.

Po montaži ustrezne armature vstavimo v pripravljene luknje povezovalno armaturo fi 6mm in jo s pomočjo žabi pritrdimo na pomožni opaž, da ne pride do premikanja preklade v času betoniranja. Na zunanji strani preklade je dobro namestiti dodatno letev 5 x 8 cm v področju, kjer vežemo z žabico, še posebej pri večjih odprtinah.

6. korak

V tako nameščene preklade se nato vstavi nosilna armatura in sočasno z betoniranjem AB plošče zalije tudi prostor v prekladi. Tu je potrebno biti malo pazljiv, da prvo napolnimo z betonom do vrha preklade in ga ustrezno zgostimo (zvibriramo), šele nato vgrajujemo beton do končne višine plošče

Kadar pa so preklade postavljene nižje, jih je potrebno zaliti z betonom samostojno, takrat si pomagamo s pomožni opažem, da ustrezno utrdimo preklado, saj bi drugače lahko prišlo v času betoniranja do neljubih pomikov. Poleg tega moramo paziti, da vstavimo ustrezno količino nosilne armature in stremen, kot jo predpiše statik.

Zaščita izdelka

Izdelek skladiščimo v suhih prostorih, krajši čas pa tudi na gradbišču, ustrezno zaščiten pred vremenskimi vplivi in poškodbami. Po vgradnji izdelka ni potrebno posebej ščititi, razen previsnega dela preklade, ki ga je priporočljivo zaščititi z desko, ki jo položimo na previsni rob. Deska naj ne bo širša ali daljša od previsa preklade. Deska ščiti previsni rob pred padci manjših predmetov.

Opozorilo

V primeru, da del sistemske preklade sega v predel nosilne armature stebrov in vezi, ki so sestavni del konstrukcije hiše, je potrebno odrezati del stiroporja in nikakor ne armaturnega železa.

Za dodatna pojasnila se obrnite na proizvajalca sistemski preklad Zelena gradnja d.o.o.

 

 

Rezultat je pasivna ali skoraj nič energijska hiša

Zelena Gradnja d.o.o.

Štihova ulica 16
1000 Ljubljana

Davčna št.: SI28332806
Matična št.: 3746283000

Kontakt

tel: +386 (0)41 636 264

email: info@zelenagradnja.si
web: www.zelenagradnja.si

Prijava na e-novice

© 2018, Zelena gradnja d.o.o. | Pogoji uporabe | O nas

Brezplačni seminar
"Vse o gradnji skoraj nič-energijske hiše"

Podjetje Zelena gradnja d.o.o. v sodelovanju s podjetjem Wienerberger d.o.o. vabi na brezplačni seminar z naslovom »Vse o gradnji skoraj nič-energijske hiše«

Datum seminarja:
četrtek, 20.2.2020 med 16:00 in 18:30 uro